Het belang van snoeien

De hoveniers van Joris van Roosmalen helpen u graag bij het snoeien van heggen, bomen, heesters en klimop. Snoeien is namelijk essentieel voor de gezondheid én de groei van uw planten en bomen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat uw planten een beetje ‘in toom’ worden gehouden, en niet de rest van uw tuin gaan overwoekeren. Snoeien hoeft echt niet elke week; bij de meeste planten is één of twee keer per jaar voldoende.

5 goede redenen om af en toe te snoeien

Er zijn verschillende snoeitechnieken die elk een ander doel dienen. Denk aan vormsnoei, verjongingssnoei, het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken en het snoeien van fruitbomen.

  • Groeistimulans: Snoeien stimuleert de groei van nieuwe scheuten en takken. Daardoor wordt de plant of boom voller, gezonder en weelderiger.
  • Bloem- en vruchtvorming: Het snoeien van bomen en struiken bevordert ook de bloem- en vruchtvorming. Dat komt doordat de energie beter geconcentreerd wordt op de ontwikkeling van bloemen en vruchten in plaats van op overmatige groei.
  • Ziektepreventie en algehele gezondheid: Het verwijderen van dode of beschadigde delen helpt om verspreiding van ziektes te voorkomen en worden plagen minder snel aangetrokken. Bovendien zorgt snoeien voor een betere luchtcirculatie en verlaagt het de luchtvochtigheid.
  • Esthetiek en vormgeving: Door te snoeien kunnen we de vorm en het uiterlijk van planten en bomen beheersen. Zo kunnen ze perfect aangepast worden aan specifieke ontwerpeisen. Ook de grootte is zo goed te beheersen; we voorkomen ermee dat andere planten of structuren onbedoeld worden overschaduwd.
  • Veiligheid: Beschadigde of overhangende takken kunnen voor de veiligheid het beste verwijderd worden. Vooral bij storm kunnen die namelijk gevaar opleveren voor de omgeving.

Wanneer moet je eigenlijk snoeien?

Wanneer en hoe vaak een plant, boom of struik gesnoeid moet worden, kan nogal verschillen. Gelukkig zijn er wel heel eenvoudig wat algemene regels voor wat men elk seizoen kan doen:

Lente

  • Vroeg in het voorjaar: de tijd om loofverliezende bomen en struiken te snoeien. Ze zijn dan nog in rust en de knoppen zijn nog niet begonnen te zwellen.
  • Late lente: is een struik uitgebloeid, dan kan het nodig zijn om ze direct te snoeien, zodat de vorming van knoppen voor het volgende jaar niet verstoord wordt.

Zomer

  • De beste tijd om te controleren op ziekten en plagen. Dode of zieke takken kunnen ook worden verwijderd. Wel is het belangrijk om niet te ingrijpend te snoeien. Dat kan namelijk groei stimuleren die niet meer op tijd kan verharden voor de winter.

Herfst

  • In de late herfst, als loofverliezende bomen en struiken weer in rust zijn, kunnen ze weer gesnoeid worden. Dit geldt niet voor struiken die in de lente bloeien! Deze dienen al eerder te worden aangepakt. Er is namelijk een risico dat we de bloemknoppen voor het volgende jaar verwijderen.

Winter

  • Dit is de beste tijd voor het zogenaamde ‘Dormant pruning’: een wat zwaardere snoei, vooral bij loofverliezende bomen en struiken, die in rust wordt uitgevoerd. In deze periode zijn de planten minder vatbaar voor stress en ziektes.

Snoeiafval

Van het snoeiafval kan eenvoudig weer compost of mulch gemaakt worden. Zo dragen we bij aan circulair tuinonderhoud: het afval wordt elders in de tuin hergebruikt als voedingsstof voor andere planten.

Laat Joris van Roosmalen uw snoeiwerk doen

Snoeien kan best zwaar werk zijn, en bovendien niet zonder risico. Bij bomen is al snel een ladder nodig, en het snoeien van een heg vereist ook veel precisie. De hoveniers van Joris van Roosmalen hebben veel ervaring en expertise op het gebied van elke vorm van snoeien. Schakel ons dan ook gerust in als u zeker wilt weten dat het snoeien goed gebeurt! Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en het maken van een afspraak. Joris van Roosmalen: ook voor al uw snoeiwerk!

Neem contact met ons op










    Bekijk ook onze andere diensten