Slim omgaan met water voor een gezonde tuin
Voor een mooie en gezonde tuin is een goed beregeningssysteem erg belangrijk, zeker tijdens de warmere maanden. Een systeem dat gebruik maakt van de juiste technieken zorgt ervoor dat je tuin precies genoeg water krijgt, zonder onnodige verspilling. Bij Hovenier Joris van Roosmalen helpen we je graag met advies en ondersteuning bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen waarin efficiënt watergebruik centraal staat.
Efficiënt watergebruik met de juiste beregening
Een goed beregeningssysteem kan het onderhoud van je tuin aanzienlijk eenvoudiger maken. Het is dan wel belangrijk dat zo’n systeem goed is afgestemd op de behoeften van je tuin, zodat je geen water verspilt. Daarom bevelen wij systemen aan die gebruikmaken van slimme technologieën, zoals vochtigheidssensoren en regensensoren. Die zorgen er namelijk voor dat je tuin alleen water krijgt wanneer dat écht nodig is. Je voorkomt zo dat er gesproeid wordt als de grond nog voldoende vochtig is, of als het net geregend heeft.
Daarnaast zijn er verschillende manieren om water gerichter in te zetten, zoals druppelirrigatie. Dit systeem geeft planten langzaam en gericht water, wat ideaal is voor borders of moestuinen. Op die manier verliest het water minder snel zijn effectiviteit door verdamping en bereikt het direct de wortels van de planten.
Tuinontwerp met oog voor waterbeheer
Efficiënt watergebruik begint al bij het ontwerp van de tuin. Door bij de aanleg te kiezen voor beplanting die minder water nodig heeft, kun je veel besparen. Denk bijvoorbeeld aan droogtebestendige planten zoals lavendel, siergrassen of vetplanten. Deze soorten hebben minder vaak beregening nodig en houden je tuin toch groen en levendig.
Minder tegels, meer groen: goed voor waterbeheer en temperatuur
Ook de keuze voor minder verharding, zoals tegels, helpt om het waterbeheer te bevorderen. Minder tegels is niet alleen goed voor de groene uitstraling, het is ook praktisch beter. Bij hevige regenval kan een tuin met veel tegels namelijk niet goed omgaan met al het water. Minder tegels helpen om overstromingen te voorkomen, omdat het water veel beter de grond in kan trekken.
Ook temperatuurregulatie is een voordeel van minder bestrating. Tegels veroorzaken hittestress: ze houden warmte vast en zorgen ervoor dat je tuin sneller opwarmt tijdens hete dagen. Een groene tuin helpt bij het verdampen van water en zorgt voor natuurlijke verkoeling.
Ten slotte helpen bodembedekkers als gras, mulch of bijvoorbeeld houtsnippers ook om vocht beter vast te houden tijdens droge periodes. Planten, gras en bodembedekking absorberen regenwater en geven het langzaam weer af aan de bodem. Daardoor blijft de grond dus langer vochtig.
Onderhoud voor een waterbewuste tuin
Naast een goed systeem en slim ontwerp is regelmatig onderhoud essentieel om water efficiënt te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld mulch aanbrengen om de bodem vochtig te houden en te voorkomen dat het water te snel verdampt. Ook het opvangen van regenwater met een regenton is een eenvoudige manier om water te besparen tijdens drogere periodes.
Neem contact op
Bij Hovenier Joris van Roosmalen staan we klaar om je te helpen met een tuinontwerp of -onderhoud dat waterverbruik minimaliseert en tegelijkertijd je tuin in topconditie houdt. Of je nu op zoek bent naar advies over de juiste beregening of een compleet tuinontwerp, wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.